Assalamualaikum w.b.t ! Harini hani nak tanyaa... sape sukee makan ikan patin? put your hand up put your hand up. ok, kali ni lebih special sikit sebab hani akan berkongsi kat youu olss gimana mau bikin itu ikan patin tempoyak asli fresh from Temerloh Pahang. wuuuu, mcm best je bunyi kan? Nak belanja satu kali, jangan cakap hakak tak payung youu olssss. hiks. So hani dapat la mencungki sedikit sebanyak resipi orang temerloh dalam memasak ikan patin yang kaw kaw sedap hingga menjilat mangkuk.
![]() |
Ikan patin masak gulai tempoyak |
Bahan : 1 ekor ikan patin
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih
1kuntum bunga kantan - belah 2
sedikit daun kesum
1 keping asam keping jika perlu garam secukup rasa
Cara : Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau.
Rendam ikan patin dengan cuka kurma.
Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu.
Ketepikan.
Tumbuk cili padi dan kunyit.
Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk dan bunga kantan.
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin.
Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut.
Masukkan daun kesum.
Sesuaikan rasa. Jika kurang asam, baru dimasukkan asam keping
SELAMAT MENCUBA!
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih
1kuntum bunga kantan - belah 2
sedikit daun kesum
1 keping asam keping jika perlu garam secukup rasa
Cara : Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau.
Rendam ikan patin dengan cuka kurma.
Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu.
Ketepikan.
Tumbuk cili padi dan kunyit.
Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk dan bunga kantan.
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin.
Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut.
Masukkan daun kesum.
Sesuaikan rasa. Jika kurang asam, baru dimasukkan asam keping
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment